Logo
Levering aan: NL

Inloggen
Status bestelling
Parts & accessories 😱 up to 75% OFF >

Fahrradbrillen & ihre Gläser

Bescherming tegen UV-straling

Bescherming tegen ultra-violette (UV)straling is de belangrijkste functie van een zonnebril. UV-straling kunnen we niet zien. Overmatige blootstelling aan deze straling kan de ogen beschadigen. Een bril met bescherming ertegen verhindert oogbeschadiging. Vooral in hoogliggende berggebieden is de straling sterker en het dragen van een dergelijke bril wenselijk.

Bescherming tegen verblinding

Bescherming tegen UV-straling is wat anders dan het tegengaan van verblinding. Verblinding wordt voorkomen door minder licht door te laten. Bij sterk zonlicht mag het glas weinig licht doorlaten, bij bedekte hemel meer. Er zijn vijf gradaties in de handel. In middel- en west Europa wordt klasse 2 aanbevolen. Veel producenten bieden brillen met variabele glazen aan. In de wielersport kan dit nuttig zijn, vooral als men de hele dag onderweg is. Deze brillen bescherming ook tegen UV-straling.

Waterafstotende laag

Een waterafstotende laag op de bril laat waterdruppels van de glazen af parelen.

Vetafstotende laag

Glazen die een vet-en vuiafstotende laag hebben, blijven langer schoon. Vet en vuil hechten niet en de glazen zijn makkelijker schoon te maken. Speciaal voor off-roadbikers een aanrader.

Polarisatiefilter

Een polarisatiefilter biedt bescherming tegen reflectie op het land en op het water. Het zicht van een fietser blijft onbelemmerd en de ogen worden niet overbelast.

Bescherming tegen wind en insecten

Omdat men vaak met hoge snelheid onderweg is, moeten de ogen ook worden beschermd tegen tocht, wind en insecten. Daartoe moet het montuur van de bril en de glazen worden aangepast. Met sterk gebogen glazen en montuur worden de ogen goed beschermd.

De tot nu toe genoemde kenmerken van een goede zonnebril zijn algemeen en zinvol voor iedere zonnebril. Maar een mountainbiker heeft toch wat meer nodig. Speciale fietsbrillen bieden extra's die een keuze vergemakkelijken.

Flexibel aanpassen

Een bril moet goed zitten. Niet te strak, want dat leidt tot hoofdpijn, niet te los, want dan moeten de handen te vaak van het stuur, wat de veiligheid niet ten goede komt. De producenten van zonnebrillen hebben zich hierop ingesteld. De meeste zonnebrillen worden met uitwisselbare neusstukken geleverd. Er zijn neusstukken van een siliconen griplaag die anti-allergisch werken en lang houdbaar zijn en neusstukken die van slipvast rubber zijn gemaakt. De brillenpoten zijn meestal voorzien van een stalen kern die kan worden versteld. Ook hier beschikken de meeste modellen over een rubberlaag die aanvullend 'houvast' biedt. Zo kunnen de brillenglazen worden aangepast aan het hoofd van de drager ervan. Het mmontuur is meestal van poly-amide, acetaat of gril-amide. Deze plastics maken de bril licht en daardoor kunnen geen onaangename drukpunten ontstaan.

Fotochrome, meekleurende glazen

Juist bij het mountainbiken heb je, rijdend langs weiden en door bossen, vaak te maken met snel wisselende lichtinval. Je kunt dan snel verblind raken en kort niet zien waar je rijdt. Goed dat er dan een zonnebril bestaat waarvan de glazen zich aan lichtsterkte automatisch aanpassen. Ze zijn meekleurend. In de zon verduisteren ze, in het donker worden ze lichter. Ze worden naast fotochrome, ook fototrope glazen genoemd. Ze zijn sinds de jaren zestig gepatenteerd. In het begin ging het bijkleuren van de glazen niet snel genoeg. De technogie werd in de loop der jaren verbeterd en is nu optimaal. Van belang is het eerste moment van verduistering of verblinding. De glazen reageren er snel op.

Onbreekbaar of niet

Dankzij moderne glazen- en montuurtechniek zijn tegenwoordig polycarbonaat brillen beschikbaar, die nagenoeg onbreekbaar zijn. Het materiaal is licht, krasvast en heeft een lange levensduur. Veel merken hebben hun eigen, gepatenteerde glazen en monturen, waarbij de glazen uit meerdere lagen zijn samengesteld en die voor grotere onbreekbaarheid zorgen. Een onbreekbare bril is van belang voor iedere rijder die tot het uiterste wil gaan in zijn of haar sport. Bij enige merken wordt de zgn. NXT-techniek gebruikt. Een licht en kogelvrij (!) materiaal dat oorspronkelijk alleen als kogelvrijglas voor militaire vliegtuigen werd toegepast. De glazen zijn goed bestand tegen steentjes of split. Ook het montuur en de brillenpoten zijn steeds sterker geworden. De brillenpoten kunnen zelfs zo nodig weer worden teruggebogen in hun oorspronkelijke vorm.

Ventilatie-openingen

Ook als zijn de glazen onbreekbaar en de ogen goed beschermd, dan nog kan de bril beslagen raken door snelle wisseling van temperatuur of vochtigheid. De lichaamswarmte, zweet en de adem van de drager is ook van invloed. Het beslaan van de glazen wordt voorkomen door lucht te laten circuleren tussen bril en huid. Dat zijn dus ventilatie-openingen. Er zijn fabrikanten die met een 'anti-fog' formule, waarbij de glazen zijn voorzien van een anti-beslaglaag. Maar een dergelijke laag heeft de neiging om te verslijten, zodat je na enige tijd nieuwe glazen nodig hebt. Een 100-procentbescherming tegen beslaan is er nog niet. Maar met het huidige aanbod kom je al een eind.

 
AJAX Loader Icon