De HIBIKE-schoonmaaktips voor ademende sportkleding
Voor onderhoud en reiniging van sportkleding bestaat geen standaardrecept. Sommige kledingstukken kun je eenvoudig in de wasmachine stoppen, ander moeten chemisch worden gereinigd. Let daarom op de wasvoorschriften, aangebracht in de kleding.
Het wasmerkje:
In principe moeten de aanwijzingen worden opgevolgd van het in de kleding ingenaaide wasmerk, of was-etiket. Deze bevindt zich meestal bij de nek of in een zoom aan de binnenkant.
De meest voorkomende symbolen zijn:
Wassen bij 30 graden |
Wassen bij 30 graden, voorzichtig |
Wassen met de hand |
Niet bleken |
Niet chemisch reinigen |
Niet in de droogtrommel |
Droogtrommel lage temperatuur |
Droogtrommel normale temperatuur |
Niet strijken |
Strijken met lage temperatuur |
Strijken met middelmatige temperatuur |
Strijken met hoge temperatuur |
Reinigingstips:
- Voor het wassen, de kleding binnenste buiten keren. De stof wordt dan beter beschermd tegen schuren tijdens het wassen.
- Rits- en klitsluitingen altijd sluiten. Op deze manier kunnen geen haren of draden in de sluitingen terecht mkomen. Bovendien blijft het kledingstuk dan beter in vorm.
- Vloeibaar wasmiddel is het beste speciaalwasmiddel te gebruiken voor sportkleding.
- Geen wasverzachter gebruiken. De zich daarin bevindende siliconenverbinding maakt de kleding minder waterafstotend en kan de poriën van membranen en voeringen verstoppen. De kleding verliest daardoor zijn ademende eigenschappen!
- De wasmachine niet te vol laden.
- Bij voorzichtig wassen (30 tot 40 °C, zie wasmerk) voldoende naspoelen om zeeprestanten te verwijderen. Producten met membranen (bijv. GoreTex; eVent) mogen slechts kort of in het geheel niet worden gecentrifugeerd.
- Na ongeveer drie keer wassen moet de impregnering worden vernieuwd. Zie het hoofdstuk Impregnering.
- Wordt de kleding veel in zoute zeelucht gedragen, dan kunnen zoutkristallen de functie nadelig beïnvloeden. Om zout te verwijderen is het voldoende het kledingstuk in water uit te spoelen.
- Een wasdroger alleen dan gebruiken als dit uitdrukkelijk op het wasmerkje is aangegeven.
- Fleecejacks nooit strijken. Alleen uitschudden na het wassen.
- Sporthemden en blouses zijn sneldrogend, je kunt dan afzien van het gebruik van de wasdroger.
Impregnering:
Sterke regen of sneeuwval spoelen langzaam de impregnering van de stof uit het kledingstuk. Ook wanneer het membraan van zulke jacks waterdicht is, wordt de buitenlaag ook geïmpregneerd, zodat het zich niet met water kan volzuigen. Wordt de buitenlaag nat, dan fuctioneren de ademende eigenschappen van het membraan grotendeels niet meer. Vandaar dat, naar behoefte, af en toe de kleding moet worden nabehandeld. Het juiste moment breekt meestal aan, wanneer regendruppels niet meer parelen, maar er een natte vlek op de stof ontstaat. Het eenvoudigse is, om de kleding na een wasbeurt direct erna opnieuw te impregneren.
Het testen van het impregneren:
Na twee wasbeurten het kledingstuk met water besproeien. Parelt het niet eraf dan opnieuw behandelen met siliconenvrije impregnering. Wij bevelen aan te werken met spuitbussen. Ook deze zijn bij HIBIKE verkrijgbaar.
Let op: veel impregneringen worden geactiveerd door warmte, bijv. een wasdroger, föhn, of strijken. Let dan op het ingenaaide wasmerkje!
Zo breng je de impregnering weer aan:
Hang het kledingstuk aan een kledinghanger en bespuit het, na goed schudden van de bus, op een afstand van ongeveer 40 cm rondom. Als de spuitbus aangeeft dat het kledingstuk in een warme ruimte moet worden opgehangen om te drogen, of dat het kledingstuk na 'koude' droging in een droogtrommel, voorzichtig en gedurende korte tijd en niet te warm, daarin moet doorbrengen of dat men met een föhn er overheen moet gaan, volg dan deze instructies.
Wij bevelen nabehandeling aan met het juiste impregneermiddel
Algemene tips:
- De ademende eigenschappen van kleding hangen niet alleen af van de technische kwaliteit, maar ook van het klimaat: In vochtig-warme lucht is het zelfs Gore-Tex® niet mogelijk vocht naar buiten te tranporteren.
- Vuile kleding is nadelig voor het goed functioneren ervan, regelmatig wassen verlengt de levensduur. Gebruik niet teveel wasmiddel.
Teveel wassen is ook niet goed. Bij normaal gebruik mogen waterdichte jacks of broeken niet vaker dan vijf keer per jaar worden gewassen. Eventueel kun je enige plekken van het kledingstuk met de hand wassen.
- Je kunt niet reclameren op gebrek aan waterdichtheid wanneer een kledingstuk water doorlaat door de naden, rits- of klitsluitingen of zakken, of door de drukplekken van rugzak of zadel.
- Voor het beste rijcomfort kan je speciale Crèmes, of zitvlakcrème van Assos gebruiken.
Zij verminderen wrijving en houden de huid koel. Zij voorkomen ontstekingen en beschikken over antibacteriële eigenschappen.
Afsluitend nog een tip ter voorkoming van nare luchtjes:
Sportkleding, beschermers en schoenen kunnen in de loop van de tijd nare luchtjes aannemen, ondanks wassen en reinigen. Oorzaak: hoogstwaarschijnlijk bacteriën.
Een mogelijkheid om dit te verhelpen is het kledingstuk te wassen met een desinfecterend middel. Maar dat is niet altijd te gebruiken en behoorlijk duur.
Altijd de aanwijzingen van de producent opvolgen.
Daher unser Tipp:
Een andere mogelijkheid is het kledingstuk in een platiczak te verpakken en minstens 24 uur in de diepvries te leggen. Dit een keer doen vóór het wassen en een keer erna. De geur-veroorzakende bacteriën overleven dit meestal niet. Het lukt dus meestal, maar niet altijd...